Bulgur v musace nahrazuje mleté maso.
Ingredience:
3 lilky
2 lžíce olivového oleje
2 šálky nasekané cibule
4 prolisované stroužky česneku
250 g bulguru
1/4 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky mleté skořice
1/8 lžičky mletého hřebíčku
500 ml zeleninového vývaru z kostky Biolinie
2 lžičky čerstvého nasekaného oregana
1 plechovka sekaných rajčat
Bešamel:
1 lžíce másla
2 lžíce pšeničné mouky
1 šálek mléka
1 vejce
strouhaný parmazán
sůl
Postup:
Na plech poklademe kolečka lilku. Pokapeme je olivovým olejem a pečeme v troubě při 180 °C z každé strany dozlatova.
Na pánvi mezitím zpěníme na oleji cibulku s prolisovaným česnekem a 5 minut promícháváme.
Přidáme nevařený bulgur a dalších 5 minut promícháváme na mírném ohni, pak přidáme mleté koření, sekaná rajčata, sůl a promícháme. Pak přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut.
Připravíme si bešamel. V kastrole rozpustíme máslo a postupně za stálého míchání přisypáváme mouku. Dále přidáme mléko a vaříme asi 5 minut, dokud nevznikne jemný krém. Dochutíme solí a parmazánem. Odstavíme a přidáme rozšlehané vejce.
Vše opět dobře promícháme. Polovinu lilku poklademe na dno zapékací nádoby, pak naneseme směs bulguru a na ni zbytek lilku. Ten přelijeme bešamelem a dáme péct asi 40 min na 180 °C.