Příprava: 25 minut, Náročnost: 3, Cena za 2 porce: 56 Kč
Kdo jednou ochutná, propadne této harmonii chutí provždy. Vejce Benedikt je považováno za královskou snídani, klidně vsaďte na tuto úpravu vajec, i když je odpoledne a za dveřmi máte hladovou návštěvu.
Suroviny
2 žemle (houska)
2 čerstvé vejce
2 plátky uzeného lososa polníček
čerstvý kopr
vinný ocet
sůl
Holandská omáčka:
125 g rozpuštěné máslo
2 žloutky
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce voda
1 lžička citronové šťávy
čerstvě namletý bílý pepř sůl
špetka chilli
Postup:
Vinný ocet a vodu necháme téměř odvařit. Do misky ve vodní lázni dáme žloutky a přidáme odvařenou vodu a vinný ocet. Společně vyšleháme do vláčné omáčky, která musí mírně zhoustnout.
Do omáčky přidáme postupným přiléváním rozpuštěné máslo a stále mícháme, dokud nedojde ke spojení. V závěru přidáme citronovou šťávu, sůl, bílý pepř a špetku chilli.
Dejte vařit vodu do hrnce, přidejte trochu vinného octa a špetku soli. Dojde-li voda k varu, ztlumte plotýnku a nechte jen zlehka probublávat. Připravte si vejce do hrnečku, udělejte lžící mírný vír a doprostřed vlijte vejce.
Žloutek se díky vodnímu víru obalí bílkem. Stačí v probublávající vodě ponechat 3–4 minuty.
Rozkrojíme žemle, dáme na ně polníček, plátek uzeného lososa, na něj ztracené vejce, které zalijeme holandskou omáčkou a přidáme snítečky čerstvého kopru..