Připijte si s rodinou a svými nejbližšími u rozzářeného vánočního stromku a dejte jim vědět, že vám na nich záleží.
Využijte příležitosti potkat se s přáteli, na které vám během roku nezbývá čas, a zpestřete si vzácné společné chvíle lahodným sektem Rotkäppchen. Potěšte své drahé lahví kvalitního sektu, kterou společně přivítáte příchod nového roku.
Rotkäppchen nabízí řadu výrobků:
od Sec což je suchá varianta sektu se hodí spíše jako přípitek nebo v kombinaci s drůbeží nebo rybími pokrmy, varianty Demi Sec, Doux, Rosé či Ruby se skvěle hodí ke sladkým pokrmům a dezertům, kterých je ve svátečním čase plná tabule.
A dokonce i šumivé víno bez alkoholu s lahodnou chutí Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc či Rosé. Pro všechny důležité chvíle, pro každý slavnostní okamžik, pokaždé jiná chuť.
Aby byly vaše oslavy opravdu stylové, poradíme vám pár tipů, jak správně servírovat sekt:
• Skladování sektu
Sekt Rotkäppchen skladujte na chladném a tmavém místě ve svislé poloze, abyste dosáhli dlouhotrvajícího požitku a stabilní kvality.
• Správná teplota
Aby se bublinky a buket optimálně rozvinuly, musí být sekt vychlazen na správnou teplotu. Ideální je sekt večer před podáváním vložit do lednice, ale pokud je to možné, ne do mrazničky.
Pro udržování teploty vám doporučujeme chladič na sekt s ledovými kostkami a vodou.
Příliš nízká teplota bohužel znehodnocuje chuť sektu. Dokonalou teplotu sektu určuje jeho barva. Doporučená teplota při konzumaci bílého sektu je 5-7° C, rosé je ideální konzumovat při teplotě 6-8°C a červený sekt nejlépe chutná vychlazený na 9-11° C.
Tip našich expertů:
Pomocí malého triku sekt rychle dosáhne ideální teploty, když náhle dostanete chuť na sekt, nebo přijde neočekávaná návštěva: Chladič na sekt naplňte malými kostkami ledu, přelijte je vodou a led posypte asi 2 polévkovými lžícemi soli.
Led se rozpustí a vznikne chlad z odpařování. Opatrně otáčejte lahví v chladném roztoku asi 10 minut … a láhev je během chvíle vychlazena na požadovanou teplotu. Tuto metodu nazýváme frapování.
• Výběr sklenic
Rotkäppchen si nejlépe vychutnáte ve správné sklenici. Sekt se pije ze štíhlých, vysokých sklenic nebo sklenic, které jsou mírně zakulacené nebo mají tvar tulipánu.
Nejlepší jsou štíhlé sklenice z tenkého skla, protože v nich sekt dokáže nejlépe rozvinout svůj buket.
Ideální je, když je sklenice na nejhlubším místě zdrsněná, což je tzv. šumivý bod. Tady se šumivé víno uvolní a na povrch vypustí řetěz malých bublinek.
Náš tip:
Pokud nechcete bránit tvorbě bublinek, neměli byste při mytí používat čisticí prostředek a sklenice byste neměli leštit až těsně před naléváním.
Sklenice na sekt by se měly mýt čistou horkou vodou a utírat jemnou utěrkou. Můžete si přiťuknout, ale opatrně, aby neunikla kyselina uhličitá.
• Jak správně sekt otevřít
I pouhé otevírání takové láhve je obřadem. Bouchající špunty jsou sice znakem překypujícího nadšení a už odnepaměti jsou podnětem k oslavě. Když ale lahev otevřete příliš rychle, sekt díky okamžité ztrátě tlaku vypění a vy přijdete o část lahodného obsahu.
Profesionálové to dělají takhle:
Opatrně odstraňte staniol, korkový špunt pevně uchopte a povolte drátěný košík. Lehce otáčejte lahví dokud špunt nevyklouzne z jejího hrdla. Špunt přitom pevně držte a nechte z lahve pomalu uniknout oxid uhličitý.
Při otevírání vždycky dbejte na to, aby byla lahev nasměrována na volný prostor. Pokud je špunt v lahvi zaseknutý, dobře vám poslouží kleště na sekt (nebo také louskáček na ořechy).
Pozor:
Ulomené korky vytahujte pomocí vývrtky a hrdlo lahve obalte ubrouskem. Předcházejte zraněním, proto ústím lahve nikdy nemiřte na své obecenstvo nebo vlastní oči.
Připijte si s rodinou a svými nejbližšími u rozzářeného vánočního stromku a dejte jim vědět, že vám na nich záleží.
Využijte příležitosti potkat se s přáteli, na které vám během roku nezbývá čas, a zpestřete si vzácné společné chvíle lahodným sektem Rotkäppchen. Potěšte své drahé lahví kvalitního sektu, kterou společně přivítáte příchod nového roku.