Suroviny:
1 kg dýně
3 lžíce másla
1 cibule a stroužek česneku
900 ml zeleninového vývaru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce citronové šťávy
3-4 proužky pomerančové kůry
300 ml mléka
sůl a pepř
4-6 lžic tučné smetany
Postup: Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše dusíme 2–3 minuty.
Pak přidáme vývar a na středním plameni uvedeme do varu. Osolíme a opepříme, podle chuti přidáme zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vaříme asi 20 minut.
Pak odstraníme pomerančovou kůru a bobkový list, polévku necháme trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujeme dohladka. Vlijeme ji do čisté pánve, přidáme mléko a mírně prohřejeme. Na talíři ozdobíme trochou smetany a opraženými dýňovými semínky..