Suroviny na 4 porce:
● 500 g jedlých hub
● 0,2 l smetany
● 1 sklenka suchého bílého vína
● 1 velká cibule
● 2 stroužky česneku
● 0,6 l zeleninového vývar (i z kostky)
● 5 snítek tymiánu
● podle chuti brambory
● strouhaný muškátový oříšek
● dle chuti mletý pepř a sůl
● podle potřeby olivový olej
Postup:
Houby důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli s česnekem jemně nasekáme. Brambory nakrájíme na velmi malé kostičky. Čerstvý tymián umyjeme a otrháme lístečky. Na olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem a přidáme houby, brambory a tymián.
Vše poté zalijeme vínem, povaříme, a jakmile víno vyprchá, dolijeme vývarem. Vaříme do změknutí. Přilijeme sladkou smetanu, ještě jednou provaříme (alespoň 5 minut). Hotovou houbovou polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Můžeme servírovat i ve vydlabaném chlebovém bochánku.