Suroviny na 4 porce:
24 žampionů nebo
12 bedel
6 lžic olivového oleje
1 velká cibule
100 g slaniny
3 stroužky česneku
3 velká rajčata
sůl
mletý pepř
2 lžíce balzamikového octa
2 lžíce vývaru či vody
100 ml zakysané smetany
150 g eidamu (45%) nebo goudy
čerstvé zelené bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, bazalka…)
Postup:
Houby očistíme a odřízneme nohy (lze je použít do polévky). Špičkou ostrého nože uděláme otvory do spodních stran klobouků a poklademe je do zapékací misky klobouky dolů.
Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme i nakrájenou slaninu a nakonec nasekaný česnek. Přisypeme na menší kousky nakrájená rajčata a stáhneme z ohně (rajčata se nesmí rozvařit, jen promíchat s cibulkou, slaninou a česnekem).
Osolíme, opepříme a dochutíme balzamikovým octem. Opatrně promícháme se zakysanou smetanou.Směsí naplníme hlavičky hub a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přikryté asi 35 minut. Pokud houby pustí málo šťávy, podlijeme trochu vývarem nebo vodou.
Poté přesypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme ještě na chvíli zapéct – odkryté, aby jídlo získalo zlatavou barvu. Nakonec podle chuti posypeme nasekanými bylinkami. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.