Vaření odjakživa patří ke každodenním činnostem mnohých z nás. Někdo vaří podle osvědčených rodinných receptů, jiní zase experimentují a vyhledávají novinky, cílem je vždy uvařit chutné jídlo pro sebe a své blízké.
Trendy v kuchyni směřují k vaření z čerstvý lokálních surovin od místních dodavatelů.
Populární herečka a již několik let osobnost tuzemské gastronomie Markéta Hrubešová vám v novém televizním pořadu „Markéta na trhu“ na TV Paprika ukáže, jak správně vybrat čerstvé ingredience na farmářských trzích, které osobně navštíví, a jak z nich následně připravit skvělé pokrmy.
Díky třem Markétiným receptům zazáříte nejenom před rodinou, ale i před nejnáročnějšími hosty. Lehký předkrm naladí každého na správnou vlnu a dokonale připraví chuťové pohárky na hlavní chod.
Salát ze špenátu, avokáda a ovčího sýra se slaninovým chipsem
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
4 hrsti baby špenátu
100 g anglické slaniny
1 avokádo
120 g ovčího sýra
hrst oříšků (vlašské, pekanové, lískové..)
citrónovou šťávu.
Zálivku tvoří:
olivový olej, 2 lžíce dobrého vinného octa, 1 lžíce medu, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř podle chuti.
Postup: Špenát omyjte a nechte okapat. Z avokáda vykrojte pecku, nakrájejte ho na kostky a zakápněte citrónovou šťávou.
Ořechy opečte nasucho na pánvi. Ve skleničce promíchejte všechny suroviny na zálivku. Ve velké míse promíchejte salát se zálivkou a přidejte ořechy. Rozdělte na talíře a na závěr rozdrobte sýr. Salát je vhodné podávat s bílým opečeným pečivem.
Salát správně naladí vaše chuťové buňky na další chod. Velkou parádu vytvoříte s pořádným kusem masa a netradiční přílohou. Připravte si doma vyhlášený steak z vysokého roštěnce a k tomu celerové pyré.
Rib eye steak s celerovým pyré
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat: ·
400 g hovězího rib eye (vysoký roštěnec)
1 dl červeného vína
1dl silného hovězího vývaru
½ celerové bulvy
4 brambory
1dl smetany
4 dl mléka
150 g másla
1 stroužek česneku
olivový olej
snítka rozmarýnu, sůl a pepř.
Postup: Nejdříve připravte pyré. Celer a brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a vložte do hrnce s horkou vodou. Osolte. Když voda poprvé vzkypí, slijte ji a do hrnce dejte mléko. Osolte a vařte do měkka.
Nakonec přidejte smetanu a máslo a ručním šlehačem vyšlehejte do hladké kaše. Následně připravte maso na steak. Rib eye potřete olejem a přidejte rozmarýn. Maso opečte z každé strany 2 minuty a nechte odpočinout.
Do výpeku nalijte víno a nechte vyvařit alkohol. Přilijte vývar a zredukujte. Nakonec vmíchejte studené máslo. Pro efekt můžete steak nakrájet na tenké proužky, usadit ho na pyré a lehce zalít omáčkou výborná kombinace chutí si podmaní i gurmány.
Sladká tečka na závěr nesmí chybět. S pravým třešňovým koláčem nešlápnete vedle.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
400 g třešní
160 g hladké mouky
100 g cukru
130 g másla
2 vejce
1 prášek do pečiva
3 lžíce griotky nebo amaretta
Ve velké míse smíchejte změklé máslo a cukr. Přidejte rozšlehaná vejce a griotku. V druhé větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte vypeckované třešně. Smíchejte obě směsi dohromady. Nalijte do vymazané chlebíčkové formy.
Dejte do horké trouby a pečte při 210°C asi 5 min. Pak snižte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 45 minut. Povrch přikryjte alobalem, aby se nespálil. Nakonec vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
Při podávání můžete zákusek ozdobit lžící bílého jogurtu nebo kopečkem zmrzliny. Další inspiraci můžete načerpat v novém kulinářském pořadu „Markéta na trhu“, který vysílá TV Paprika od 18. září každý pracovní den ve 21:30.
Markéta vás provede fenomenálními farmářskými trhy. Ukáže vám, jak si správně vybrat suroviny a následně z nich vyčaruje skvělá jídla vhodná na každou příležitost. .