Pomazánky všeho druhu jsou výborné a vděčné. Hodí se na přípravu pohoštění pro návštěvu, i na chleba k večeři.
Suroviny – 2 lilky – 1 lžíce Tahini pasty – 2 lžíce bílého řeckého jogurtu – 2 stroužky česneku – 1 citron – olivový olej – sůl, pepř – hladkolistá petrželka
Postup
1. Slupku lilků propíchněte na více místech vidličkou. Vložte je do vymazaného pekáčku a pečte asi 40 minut při 200 °C.
2. Lilky nechte vychladnout, pak je podélně rozřízněte a vydlabejte dužinu. Dejte ji do robotu. Přidejte česnek a důkladně rozmixujte. Přidejte Tahini pastu, olivový olej, šťávu z jednoho citronu a řecký jogurt. Osolte, opepřete a ještě krátce na nízké otáčky promixujte.
3. Pomazánku dejte vychladit do lednice. Před servírováním posypte hladkolistou petrželkou a pokapejte ještě trochou oleje. Podávejte s pečivem a zeleninou.