Sinavá bledost, rychlé dýchání a obrovská únava a vyčerpanost. Tak se většinou na první pohled pozná anémie neboli chudokrevnost.
Pokud anemii neléčíte, může vést až k srdečnímu selhání. Dochází při ní totiž ke snížení počtu červených krvinek a hemoglobinu, jež transportují do celého organismu životodárný kyslík, takže se ho pak do orgánů dostává méně.
Příznaky
První známkou bývá ztráta chuti k jídlu, zácpa (ale i průjem), bolesti a „motání“ hlavy, předrážděnost a potíže soustředit se.
Pokročilá anémie se pak projevuje obrovskou únavou a malátností, závratěmi, hučením v uších, úbytkem na váze, dušností a bolestí na hrudi při námaze, obtížemi při polykání, silným bušením srdce, bledostí kůže a sliznic a může při ní také pálit jazyk.
Nedostatek železa
Nejčastější příčinou chudokrevnosti je nedostatek železa v potravě. Železo je složkou červených krvinek, a ty se vůli tomu nejsou schopné vyvíjet. Dochází k ní i dlouhodobou ztrátou krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu.
Tímto problémem jsou nejčastěji postiženy ženy se silným menstruačním krvácením nebo lidé s vředovým či nádorovým onemocněním střev.
Léčba: Jezte červenou řepu, hovězí maso, vajíčka, špenát, meruňky, jahody, ostružiny, jablka, čočku, fazole, mák, ale také extrakty z třapatky (echinacey).
Málo vitaminu B12
Máte-li v potravě málo vitaminu B12 (získává se z masa, ryb, vajec a mléka), může se rozvinout anémie. Jeho vstřebávání ale snižuje zvýšená tvorba žaludeční kyseliny.
Postiženého často brní v končetinách, jež může přejít až k ochrnutí a postižení mozkové činnosti.
Nedostatek vyvolává i porucha jeho vstřebávání v tenkém střevě následkem operace, užívání některých léků nebo onemocnění zažívacího traktu (celiakie, Crohnova choroba).
Léčba: Injekční podávání vitaminu B12 (ústy se nevstřebává), řasa Chlorella.
Chybí kyselina listová
Tím jsou nejčastěji postiženi alkoholici, kuřáci a těhotné ženy. Pokud ty nemají dostatek kyseliny listové, musí ji užívat v tabletách. Zabrání se tak defektům nervové trubice plodu, např. rozštěpu páteře.
Léčba: Konzumace zelené zeleniny, jater, kvasnic nebo potravinových doplňků.