Rakytník řešetlákový pochází z Asie, ale zdomácněl i u nás, a protože je nenáročný, rozrůstá se rychle. Kdo zná jeho účinky na zdraví, nedá na něj dopustit.
Překvapivé analýzy Už staří Řekové věděli, že zvířata, která se živila plody rakytníku, měla lesklejší srst a byla zdravější. Vědecké analýzy z posledních let potvrdily, že rakytník si svou pověst zázračné léčivky zaslouží.
V jeho plodech se totiž nachází více než dvě stě látek, které spolu blahodárně působí na tělo i na duši. Vitaminu C obsahuje desetkrát více než pomeranče, dále má vitaminy A, E, B a K. Nadto více než dvacet minerálních látek a stopových prvků, řadu aminokyselin, antioxidantů a také hippophein, který se v těle přeměňuje na hormon dobré nálady, serotonin.
Od rýmy až po depresi
Skvělým lékem jsou bobule rakytníku pro lidi, kteří trpí poruchami imunity, fyzickým a psychickým vyčerpáním.
Na podzim je dobré užívat rakytníkovou šťávu jako prevenci nachlazení a chřipkových onemocnění. Rakytník se osvědčil i při léčbě žaludečních vředů a zánětlivých onemocnění trávicího ústrojí.
Zlepšuje regeneraci sliznice trávicího traktu a přispívá k uchování mikrobiální rovnováhy. Pozitivně působí také na slezinu a krvetvorbu. Kromě čerstvých plodů a šťávy z nich je vysoce účinný také olej ze semínek rakytníku.
Ten se používá při léčbě kožních problémů i ke zlepšení celkového stavu pacientů po chemoterapii a ozařování.
Nejlepší je čerstvý
Elixírem zdraví je čerstvě připravená šťáva z rakytníku. Protože je hodně kyselá, je dobré ji dosladit medem. Hodí se i na zamrazení, které sníží její účinky jen minimálně. Z rakytníku lze také připravit džem, jeho účinky jsou však slabší.