Než do sklepa uložíte vlastní výpěstky, musíte ho důkladně uklidit, umýt a vymést.
Sklep byste měli vybílit a pokud se v něm objevují plísně, použijte na bílení vápno s přídavkem 0,5 % modré skalice. Vápno dezinfikuje a také natahuje vlhkost.
Až sklep vyschne, nanoste zpět nádoby na uskladnění, regály a věci, které skladujete ve sklepě.
Ucpěte všechny větrací otvory a zavěste sirné knoty tak, aby nic nepodpálily a ani nepoškodily. Pečlivě si přečtěte, kolik knotů je potřeba na vysíření našeho sklepa – bývá to poměrně hodně. Knoty rychle zapalujte postupně směrem k východu.
Sklep alespoň na 24 hodin neprodyšně uzavřete. Poté ho otevřete a důkladně vyvětrejte. Nyní můžete ukládat zralé a zdravé plody na své místo.