Panenka je úžasné maso, sice trochu dražší, ale od toho tu jsou sváteční obědy, abychom se rozmazlili, ne? Proto zkuste tento recept, který jsme získali od šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.
Ingredience:
600 g vepřové panenky
160 g smetany ke šlehání
120 g lahůdkové slaniny
160 g čerstvých hub
40 g másla
40 ml oleje
1 g mletého pepře
4 g soli
Postup:
Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na špalíčky, které opepříme, osolíme, zabalíme do slaniny a opečeme zprudka na oleji po všech stranách asi dvě minuty a dáme na tři minuty zapéct do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
Očištěné a na plátky nakrájené houby orestujeme na másle, opepříme, zalijeme smetanou a necháme přejít jemně varem. Poté osolíme a případně dochutíme pepřem. Na střed talíře dáme houbovou omáčku a na ni klademe maso rozkrojené šikmým řezem.