Suroviny:
8 větších jablek
8 pevných větviček
225 g másla
240 ml medu
220 g tmavého cukru
400 g kondenzovaného mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
hrst lískových oříšků
Postup:
Do vařící vody v kastrolu ponoříme na pár sekund jablka. Pak je pečlivě osušíme papírovým ubrouskem a necháme vychladnout. Do každého jablka zapíchneme větvičku. Plech vyložíme pečicím papírem.
V kastrolu na středním plameni promícháme máslo, cukr, med, vanilkový extrakt a kondenzované mléko. Za stálého míchání vaříme 25–30 minut. Nepřestáváme míchat, aby se karamel nepřipálil.
Jablka rychle po jednom ponoříme do karamelu, ještě teplé je podle chuti ozdobíme oříšky. Zkuste i jiné polevy, třeba čokoládovou či citronovou.
.