Drobné červené plody nacházíme v létě v lese a na pasekách. Jíst by je měli všichni, hlavně však diabetici. Také však listy a kořeny jahodníku mají léčivé účinky. Plody sbíráme dopoledne nebo podvečer, kdy mají nejvíce aroma.
Konzumujeme je nejlépe čerstvé, ale můžeme je i konzervovat v podobě kompotů, marmelád a sirupů. Listy i s řapíkem, případně i květ, sbíráme v době květu tak, abychom nepoškodili celou rostlinu.
Sušíme je na větraném místě chráněném před přímými slunečními paprsky. Jahodník obsahuje vitamíny B, vitamín C, karoten, silice, fruktózu a glukózu, třísloviny, pektiny, kyseliny citronovou a jablečnou, z minerálů fosfor, železo, měď, chrom a mangan.
Posiluje sebevědomí
Lesní jahody a listy jahodníku patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek, v organismu regulují výměnu solí, podporují růst buněk, odvodňují, posilují kosti, vlasy, kůži a celý imunitní systém.
Dále mají příznivý vliv na krvetvorbu, správné fungování metabolismu a tvorbu hormonu štítné žlázy, zvyšují libido.
Jahody podáváme při onemocnění cukrovkou, dobré jsou na překyselení žaludku, zlepšují funkci jater a žlučníku.
Využití v kosmetice Pleťová maska z jahodové dřeně zmírňuje tvorbu vrásek, zpevňuje pleť, odvar z listů odstraňuje zápach z úst, odvar z listů i z kořenů zlepšuje kvalitu vlasů a plody i čaj jsou účinné při redukční dietě.
Jak připravíte správně čaj?
Zalijeme 1 čajovou lžičku sušených listů šálkem vroucí vody a 15 minut louhujeme. Můžeme osladit medem, ochutit citronem.
Kloktadlo vyrobíme tak, že do 250 ml vroucí vody vhodíme 2 polévkové lžíce sušeného jahodníku, vaříme 10 minut a vlažným odvarem vyplachujeme ústa při zápachu, nebo kloktáme při bolestech v krku.
.