Ve Švédsku se nazývají lussekatter a jde o lahodné šafránové bochánky.
Ingredience:
500 g hladké mouky
200 ml plnotučného mléka
100 g másla
100 g cukru
1 sáček sušeného droždí
1 sáček šafránu
1 vejce
špetka soli
rozinky
1 vejce na potření
Postup:
Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Přidejte do něj rozdrcený šafrán a nechte pár minut odpočívat.
Vmíchejte cukr a droždí, nechte 10 minut stát, aby se aktivovalo.
Do mísy dejte mouku, špetku soli a změklé máslo. Přilijte mléko a vykynuté droždí, přidejte vejce.
Zadělejte hladké, jemně lepivé těsto. Zakryjte a nechte 1 hodinu kynout.
Těsto rozdělte na kousky a každý vyválejte do válečku.
Srolujte konce proti sobě do tvaru S.
Doprostřed každé spirálky zatlačte rozinku. Přendejte na plech a nechte 20–30 minut dokynout.
Potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 200 °C asi 8–10 minut.
Wow, to zní super! Šafrón v sladkym pečivu jsem ještě neviděla, asi to vyzkouším na víkend!
Takové křupavé kočičky jsem ještě nezkoušela. Zní to jako skvělý recept, ráda se inspiruju švédskou kuchyní!