Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g vepřového sádla
100 g másla
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
150 g malinového džemu
Postup:
Ve velké míse vyšlehejte ručním šlehačem změklé máslo a sádlo s moučkovým cukrem do hladkého krému. Postupně do něj zapracujte prosátou hladkou mouku smíchanou se solí a vanilkovým cukrem.
Vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu chladit v lednici. Jakmile bude dostatečně tuhé, rukama z něj tvořte stejně velké kuličky a ty vkládejte do malých papírových košíčku na muffiny.
Do každého kousku vytvořte obráceným koncem vařečky malý důlek a naplňte ho malinovým džemem.
Košíčky se sušenkami rozprostřete na velký plech a vložte je do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte je asi 12–15 minut, dokud jejich okraje lehce nezezlátnou.
Po vytažení z trouby nechte očka vychladnout na plechu, v opačném případě by se vám mohly polámat, použité sádlo jim totiž dodává křehkost.
Tip!
Do těsta můžete přidat lžíci holandského kakaa.
Moc zajímavý článek. Nikdy jsem nepoužila sádlo na pečení, ale vypadá to, že to dodá sladkostem křehkost. Děkuji za tip!
Recept se mi líbí, přidání holandského kakaa zní skvěle. Sádlové očka s džemem můžou být perfektní pochoutka pro rodinu.
Tohle musím vyzkoušet! Miluju sladké recepty. S malinovým džemem to musí být skvělý. Díky za inspiraci na víkendové pečení!
Sádlová očka znám od babičky! Vždycky voněla po celým bytě. Určitě je musím zkusit i s marmeládou, díky za recept!