Zjednodušený recept na tradiční balkánské jídlo vám ušetří čas a bude chutnat stejně lahodně.
Potřebujete:
✿ 5 brambor
✿ 2 lilky
✿ 500 g mletého hovězího masa
✿ 2 stroužky česneku
✿ 1 cibuli
✿ koření na musaku (oregano, skořice, římský kmín)
✿ 500 g rajčatového pyré
✿ 250 ml zakysané smetany
✿ 200 g čedaru
✿ sůl, pepř
✿ olivový olej
1. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka. Oloupejte a nakrájejte na plátky. Na oleji somahněte nakrájenou cibuli a česnek, pak přidejte maso, okořeňte a nechte zatáhnout. Přilijte rajčatové pyré a povařte 10 min.
2. Lilky nakrájejte na kolečka, osolte a pokapejte olejem. Opečte je na pánvi z obou stran cca 3–5 minut. Zapékací mísu vymažte olejem a vrstvěte musaku: brambory, lilek, maso. Poslední vrstva by měla být lilek.
3. Povrch potřete smetanou smíchanou s nastrouhaným čedarem. Pečte při 200 °C dozlatova. Podávejte se zeleninovou oblohou.
Tak to musím zkusit! Vypadá to fakt lahodně a jednoduchý na přípravu, což je pro mě klíčový, když nemám moc času vařit.