Kysaná zelenina vám dodá pořádnou dávku zdravých probiotik a vlákniny. Můžete použít další druhy (cuketu, brokolici…) a různě je kombinovat.
Potřebujete:
✿ ½ hlávky g zelí
✿ 1 mrkev
✿ 4 malé okurky
✿ 1 cibuli
✿ 2 papriky
✿ 2 rajčata
✿ 1/4 květáku
✿ 30 g mořské soli
✿ kousek křenu
✿ kopr
✿ 2 stroužky česneku
✿ bobkový list
✿ nové koření
1. Zelí nakrájejte nebo nakrouhejte najemno, mrkev nahrubo, cibuli na proužky, papriky na poloviny nebo kolečka, květák rozeberte na růžičky.
Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, strouhaným křenem, prolisovaným česnekem a kořením a rukama ji mačkejte, až začne pouštět šťávu.
2. Potom ji silou napěchujte do čistých, větších sklenic a zatěžkejte, aby se do nich nedostalo moc vzduchu. Postavte je do hlubší misky a nechte stát 4–6 dní při teplotě asi 20 °C.
3. Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích sklenic tak, aby byla stále ponořená ve šťávě. Uložte do ledničky, kde vydrží i několik měsíců.
Wow, to vypadá jednoduše. Ale nevím jestli seženu všechny ty ingrediece, no zkusím to nějak upravit.
Myslím, že kvašení zeleniny je skvělý způsob, jak si udržet zdraví. Ale tu cibuli bych asi vynechala, moc se mi nechce.
Jsem nadšená, že mohu experimentovat s různými druhy zeleniny. Různé kombinace mi vždycky vyšly na jedničku!
Tak to vypadá zajímavě! Je moc dobrý vědět, jak si připravit vlastní kvašenou zeleninu doma. Určitě to zkusím!