Suroviny:
400 g dýně
200 g hladké mouky
50 g strouhaného parmazánu
2 lžíce másla
5 listů šalvěje
1 vejce
sůl
pepř
Postup:
Dýni oloupejte, rozpulte a vydlabejte semínka. Pak ji nakrájejte na drobné kostičky a uvařte doměkka. Směs důkladně rozmixujte na hladké pyré a nechte zcela vychladnout.
Poté k němu přidejte prosátou mouku, vejce, strouhaný parmazán, sůl a pepř. Rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ho asi hodinu odpočinout v lednici.
Následně z něj vytvořte váleček, nakrájejte ho na kousky dlouhé asi 3 cm a každý z nich lehce smáčkněte vidličkou, abyste získala tradiční tvar italských noků.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a špalíčky v ní uvařte. Jakmile vyplavou na povrch, vyjměte je děrovanou naběračkou.
V pánvi rozehřejte máslo, přidejte omyté lístky šalvěje a uvařené noky. Vše společně krátce zahřejte, poté rozdělte do talířů a každou porci poprašte najemno nastrouhaným parmazánem.
Tip!
Zkuste do těsta přidat lžičku kurkumy.
Dýňové noky se šalvějí zněji jako skvělý nápad na večeři. Určitě vyzkouším přidat kurkumu do těsta, ještě jsem to nezkoušela, ale může to být zajímavé.