Suroviny:
200 g hladké mouky
½ balíčku droždí
250 ml mléka
1 vejce
olej na smažení
150 g uzeného lososa
100 g zakysané smetany
½ citronu
čerstvý kopr
sůl
Postup:
Kvasnice rozmíchejte ve vlažném mléce. Ve velké míse promíchejte hladkou mouku se lžičkou soli, přidejte celé vejce a kvásek. Vytvořte hladké těsto bez hrudek a nechte ho asi 45 minut kynout.
V pánvi rozehřejte olej a pomocí lžíce do něj z těsta vytvářejte malé placičky o průměru asi 5 cm.
Ty smažte z obou stran dozlatova a poté je přesuňte na papírovou kuchyňskou utěrku, abyste se zbavila přebytečného tuku. Zakysanou smetanu promíchejte s nadrobno nasekaným koprem.
Pokud chcete, můžete přidat ještě trochu soli, ale myslete na to, že losos je poměrně slaný.
Vychladlé lívanečky natřete smetanovou směsí, ozdobte je plátkem uzeného lososa a na závěr přidejte ještě tenký plátek citronu a snítku kopru. Pokud chcete, můžete na každý kousek přidat několik kuliček černého kaviáru, který vytvoří zajímavý barevný kontrast.
Tip!
Do těsta můžete přidat dvě lžíce rozmixovaného špenátu.
Recept vypadá super, zejména kombinace lososa a kopru je skvělá! Už mě napadá, jak by to šlo hezky nafotit na Instagram.
No tyjo, takový recept tu dlouho nebyl! Úplně se mi sbíhají sliny. Asi to zkusím o víkendu, losos je moje slabost.
Minilívanečky s lososem? To zní úžasně! Už se těším, až to vyzkouším doma na víkendový brunch. V Ostravě bude luxusní pochoutka!