Mazanec patří mezi tradiční velikonoční sladké dobroty. Je nadýchaný a krásně vláčný, ochucený rozinkami a mandlemi.
Potřebujete:
✿ 230 g hladké mouky
✿ 100 g polohrubé mouky
✿ 20 g droždí
✿ 115 ml mléka
✿ 60 g cukru
✿ 1 vanilkový cukr
✿ 70 g másla
✿ špetku soli
✿ 1 lžičku citronové kůry
✿ 2 vejce
✿ 50 g rozinek
✿ 50 g mandlí
✿ hrst mandlových plátků
✿ rum
1. Rozinky namočte do rumu. V míse smíchejte obě mouky, udělejte důlek, vlijte do něj 2/3 vlažného mléka a rozdrobte droždí. Lehce zpracujte řídké těstíčko obklopené sypkou mouku. Povrch posypte lehce hladkou moukou a nechte v teple asi 30 minut vzejít.
2. Přidejte oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru, 1 vejce, zbylé mléko a vypracujte těsto. Pak vmíchejte slité rozinky a mandle a těsto nechte 30 minut vyzrát.
3. Těsto vytvarujte do bochánku, dejte na plech, zakryjte utěrkou a v teple ho nechte kynout minimálně hodinu. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a nahoře rozřízněte do kříže. Pečte v troubě při 160 °C 40–50 minut.