Na tento elegantní dort narazíte snad v každé maďarské cukrárně. Na první pohled zaujme typickým vzorem pavučiny, který se na sladkou fondánovou polevu kreslí rozpuštěnou čokoládou.
Příprava tohoto legendárního dortu sice zabere trochu času, avšak odměnou vám bude luxusní mandlový dezert.
Suroviny:
Na korpus:
6 bílků
180 g cukru
150 g mletých mandlí
2 lžíce hladké mouky
Na krém
6 žloutků
500 ml mléka
120 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
40 g kukuřičného škrobu
200 g másla
100 g mletých mandlí
Na dotvoření:
120 g moučkového cukru
voda
50 g hořké čokolády
50 g mandlových plátků
Krok za krokem:
1. Bílky s cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu a postupně přimíchávejte mleté mandle smíchané s hladkou moukou. Směs rozdělte na 5 částí a z každé upečte kulatý korpus v troubě předehřáté na 160 °C. Všechny části nechte zcela vychladnout.
2. V rendlíku zahřejte mléko s vanilkovým extraktem. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny, přidejte k nim škrob a dobře promíchejte.
Poté k nim za stálého míchání přilijte horké mléko. Směs vraťte do hrnce a na nízkém plameni ji zahřívejte, dokud nezhoustne.
3. Směs odstavte z plamene a nechte ji vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a postupně k němu přimíchávejte krém a mleté mandle.
4. Na první plát těsta naneste trochu krému, přiklopte druhým plátem a takto pokračujte dále. Zbylým krémem potřete povrch a boky korpusu. Dort nechte alespoň 2 hodiny vychladnout.
5. Mezitím si připravte fondánovou polevu. Moučkový cukr rozmíchejte s malým množstvím vody na hladkou pastu. Neměla by být příliš řídká, pak by totiž mohla z dortu stékat.
6. Polevu rozetřete po celém povrchu dortu. Okraje posypejte opraženými mandlovými plátky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, vložte ji do zdobicího sáčku a na povrch dortu nakreslete spirálu.
Párátko nebo špejli na několika místech protáhněte od středu dortu směrem ke kraji a nazpátek, tím vznikne charakteristický pavučinkový vzor.
Tradiční vepřový perkelt
Perkelt je vzdálený příbuzný našeho guláše, ovšem na rozdíl od naší verze nevyžaduje dlouhé vaření a k jeho přípravě vám postačí pár základních surovin.
V Maďarsku ochutnáte několik různých druhů: s vepřovým, hovězím nebo kuřecím masem, narazíte však dokonce i na variantu z ryb.
Suroviny:
750 g vepřové plece
2 lžíce sádla
2 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného chilli
2 cibule
sůl
pepř
Jak na to?
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a zprudka na něm opečte na kostičky nakrájenou vepřovou plec. Díky tomu se maso zatáhne a při vaření nepustí šťávu. Opečené maso dejte stranou a do hrnce nasypejte nadrobno nakrájenou cibuli.
Jakmile trochu zezlátne, zasypejte ji sladkou paprikou a krátce zahřejte, aby se koření rozvonělo. Poté přidejte maso a vše zalijte asi 0,5 l vody nebo zeleninového vývaru. Osolte a opepřete.
Pokud máte ráda pikantní pokrmy, přidejte i drcené chilli. Hrnec s omáčkou zakryjte poklicí a vařte asi 40 minut, dokud maso nebude zcela měkké.
Následně odstraňte poklici a perkelt nechte probublávat ještě asi půl hodiny, díky tomu se odpaří přebytečná tekutina, omáčka se zahustí a získá výraznější chuť.
Vepřový perkelt na talíři ozdobte lžící zakysané smetany. Podávejte s tarhoňou, dušenou rýží nebo třeba jen s čerstvým kváskovým chlebem.
Tip!
Do základu z cibule můžete přidat i masité různobarevné papriky a zralá rajčata.
Díky za recept, vždycky jsem chtěla zkusit upéct něco z maďarské kuchyně. Ten fondán a čokoládový vzor vypadá lákavě!
Já tento dort viděla v Budapešti a byl vynikající! Určitě plánuju vyzkoušet udělat doma.
Recept na maďarský vrstvený dort vypadá složitě, ale podle popisu se určitě vyplatí ho zkusit. Pavučinkový vzor je nádherný!
Ten dort vypadá naprosto úžasně! Miluju maďarskou kuchyni a nevěděla jsem, že mají něco tak krásného a chutného.