Hodí se k pivu i vínu.
Ingredience:
4–5 filetů nakládaných sleďů (případně jiné ryby)
1 mrkev
čerstvý kopr
1 lžička uzené papriky
5 kuliček celého pepře
100 ml octa (nejlépe vinného)
100 ml vody
100 ml olivového oleje
1 lžíce cukru
sůl podle chuti
Postup:
Filety nakrájejte na kousky.
Oloupanou mrkev nakrájejte na tenké plátky nebo nudličky.
V malém hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr a pepř. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 5 minut.
Poté přidejte olivový olej a nasekaný čerstvý kopr, promíchejte a odstavte z ohně. Nechte vychladnout.
Na dno sklenice dejte vrstvu mrkve, na ni rozložte kousky sleďů a posypejte je paprikou. Opakujte vrstvy, dokud nezaplníte celou sklenici.
Zalijte vychladlým nálevem tak, aby rybky byly celé ponořené.
Sklenici dobře uzavřete a nechte odležet v lednici minimálně čtyři dny, nejlépe celý týden.
Podávejte s čerstvým chlebem či topinkou.
Skvělý nápad na lehký letní oběd! Ráda bych to zkombinovala s nějakým zajímavým uměleckým prezentacím na talíři.
Tento recept mě zaujal svou jednoduchostí. Jak dlouho by měla rybka odležet v lednici, aby byla opravdu chutná?
Musím říct, že tahle kombinace koření a kopru mi připomíná chuť Skandinávie. Určitě to vyzkouším doma!
Tuhle provoněnou rybku jsem zkoušela zrovna minulý týden. Kopr dodá perfektní chuť, jde o skvělý tip k dobrému pivu!