Chladnější a kratší dny, sychravé počasí, nedostatek slunce i energie, špatná nálada. Zimní únava je tu, postavte se jí!
Ne každého se to sice týká, ale pokud je únava v zimních měsících i váš případ, nezoufejte. Můžete na ni vyzrát třeba i správným, pestrým jídelníčkem. Poradíme vám, jaké potraviny vám pomohou přečkat sychravé počasí v klidu a pohodě.
Potraviny, které vás nakopnou
V každé roční době se pro správné fungování těla hodí trochu jiný typ stravy. Pokud se cítíte vyčerpaní, možná jen nejíte správně. Zaměřte se především na sezonní ovoce a zeleninu, ze kterých si můžete třeba uvařit chutnou horkou polévku.
Přidejte také nějaké zahřívací koření, které podporuje trávení a urychluje metabolismus. Představíme vám některé z nich.
Zázvor je lék
Oblíbené koření má využití jak v kuchyni, tak jako léčivo. Typickou intenzivní vůni zázvoru dodávají esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitaminů a minerálních látek.
Zázvor skvělý právě pro své hřejivé účinky; takový zázvorový čaj je tou pravou vzpruhou po prochladnutí. Stejně dobře zažene i začínající zánět v krku nebo nachlazení. Působí také proti nevolnosti, migréně a zlepšuje zažívání.
Červená řepa pro tělo i duši
Červená řepa obsahuje mnohé vitaminy a minerály, které podporují imunitu a přispívají k celkové regeneraci organismu. Nacházejí se v ní i méně známé rubidium, cezium a lithium, látky významné svým pozitivním vlivem na naši psychiku.
A to není vše – díky křemíku má řepa blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži. Můžete si z ní udělat svěží nápoj, horkou polévku, nebo ji zkuste zapéct. Na všechny způsoby chutná skvěle.
Dýně jako vitaminový zázrak
Dýně působí jako silný antioxidant. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitaminy skupiny B, vápník a železo. Nejvíc je v ní draslíku, který snižuje krevní tlak a udržuje správné množství vody v těle.
Dýně Hokaido dokáže krásně prohřát organismus, váže na sebe toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku. Uvařte si z ní chutnou polévku, nebo udělejte salát a bude vám hned lépe.
Jablko chrání
Toto podzimní ovoce posiluje imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Před jídlem byste ho neměli loupat, právě jeho slupka obsahuje doslova koktejl zdravých látek.
Pomůže vám zbavit tělo toxinů a nepotřebných látek. Také obsahuje značný podíl draslíku, který zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů.
Skvěle vás nakopne čerstvý jablečný mošt, který jednoduše uděláte v odšťavňovači. Pokud ho nemáte, stačí jablíčko nastrouhat najemno na struhadle, z dužiny vymačkat šťávu do sklenky a zbytek ovoce můžete použít třeba na jablečný závin.
Já zrovna přemýšlela, co s tou dýní, co jsem koupila. Ty vitaminy by se mi hodily! Zkusím polívku podle článku.
Červenou řepu mám v ledničce často, je to super ingredience do horký polívky. A teď vidim, že je dokonce i dobrá na psychiku, to je fajn.
Dobrý tipy na potraviny! Zázvor mě osvědčený společník na nachlazení, doporučuju ho všem.
No konečně, taky jsem se dočetla něco užitečnýho! V zimě jsem pořád unavená, zkusím ty dobroty podle vašeho článku.