Místo tradiční husy si můžete upéct i kachnu. Dlouhé pečení při nízké teplotě uchová maso šťavnaté a křehké.
Potřebujete:
✿ 1 celou kachnu
✿ sůl
✿ 2 lžičky drceného kmínu
✿ 2 lžičky sušeného rozmarýnu
✿ 2 snítky rozmarýnu
✿ 4 menší jablka
✿ 2 pomeranče
✿ brusinkový kompot
✿ 200 ml smetany
1. Kachnu omyjte a osušte. Osolte ji zvnějšku i zevnitř, posypejte drceným kmínem a rozmarýnem. Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a vložte je do dutiny.
2. Kachnu dejte do pekáče, podlijte vodou a nechte zakrytou péct při 120 °C asi 5 hodin. Kachnu odkryjte, odeberte vypečené sádlo, přelijte ji výpekem, přidejte snítky rozmarýnu a odklopenou pečte další hodinku při 170 °C
3. Na mísu rozložte kolečka pomerančů, přidejte brusinky a na to položte upečenou kachnu s rozmarýnem. Výpek slijte do kastrůlku, vmíchejte do něj smetanu, 5 lžic brusinek a vše krátce povařte. Omáčku podávejte zvlášť.
Zajímavé, že místo husy můžeme zvolit kachnu, určitě to vyzkouším! Už se mi sbíhají sliny na tu omáčku se smetanou.
Kachna s brusinkami a pomeranči? Zní to jako výborná kombinace! Určitě si tuto variantu vyzkouším na Svatomartinské hodování.
Hele, to jsem ještě nezkoušela, ale zní to fakt dobře. Brusinky to určitě pozvednou na novou úroveň!
Taky jsem zkusila péct kachnu místo husy a byla to skvělá změna! Šťavnaté a voňavé, rozhodně doporučuji.