Suroviny na 2 porce:
1 chobotnice
1 cibule
1 mrkev
1 celer
2 stružky česneku
bobkový list
celý černý pepř
nové koření
0,2 l bílého vína
rukola
cherry rajčata
olivový olej
na marinádu:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce medu
1 lžička sambal (chili pasta)
1 pomeranč lístky bazalky
½ citronu
Postup: Do hrnce dáme vodu, víno, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, pár kuliček pepře, nové koření a chobotnici. 2,5 kg chobotnici vaříme 45–60 minut.
Do mísy dáme vinný ocet, olivový olej, med, samba, bazalku, šťávu z citronu a pomeranče dáme. Osolíme, opepříme a promícháme. Až se chobotnice uvaří, odkrojíme jí zobáček a hlavu, nekonzumují se. Následně odkrojíme chapadla, která vložíme do marinády.
Rozpálíme olivový olej a na něm je dozlatova osmahneme. Na pánvi je ještě lehce osolíme a opepříme.