Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem a kari pastou je exotické a výživné jídlo.
Ingredience:
● 500 g dýně
● 1 cibule
● 2 stroužky česneku
● 400 ml kokosového mléka
● 1 l zeleninového vývaru
● 1 lžíce kari pasty
● 2 lžíce olivového oleje
● sůl a pepř dle chuti
Postup:
Menší dýni oloupejte, pokud použijete druh hokaido, ani loupat nemusíte, a nakrájejte na kostky. Dobře předtím vyberte lžící všechna semena. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, restujte dozlatova.
Poté přidejte nakrájenou dýni a lžíci žluté kari pasty a krátce osmahněte. Zalijte vývarem ze zeleniny, pokud nemáte, stačí přidat kostku bujónu. Pak dýni vařte, dokud není měkká. Bývá to maximálně 20 minut.
Polévku následně rozmixujte, přilijte plechovku kokosového mléka, osolte, opepřete a prohřejte. Podávejte teplé. Zjemnit polévku lze i několika lžícemi smetany. Místo kari pasty je možné použít kari koření a lžíci mleté kurkumy pro krásně žlutou barvu.
Příprava: 45 min
Cena: 110 Kč
Dýnová polévka je super! Kokosové mléko ji dělá hlaďounkou. Někdy ji ozdobím i trochou pražených semínek, chutná výborně!
Já tuhle polévku miluju! Kari a kokosové mléko dělají z dýně neuvěřitelně krémovou lahůdku. Kdo ještě nevyzkoušel, vřele doporučuju!
Polévka s kokosovým mlékem zní fantasticky! Exotické chutě v podzimní kuchyni jsou vždy vítané. Určitě ji zkusím a přidám i špetku kurkumy pro větší barevnou intenzitu.