Suroviny:
2 lžičky cukru
200 ml mléka
30 g droždí
500 g hladké mouky
100 g sádla
250 g vepřových škvarků
2 žloutky
2 lžičky soli
pepř
1 vejce na potření
Postup:
Nejprve připravte kvásek: v misce rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru a 2 lžíce hladké mouky. Směs promíchejte vidličkou a zhruba 15 minut vyčkejte, než kvásek vzejde.
Zbylou mouku smíchejte v míse se solí a pepřem. Uprostřed vytvořte důlek a do něj vlijte zbylé mléko a 2 žloutky.
Větší část škvarků nakrájejte najemno a tu druhou nahrubo. Škvarky, sádlo a kvásek přidejte do těsta a těsto zpracujte.
Propracované těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí ještě jednou propracujte.
Vykynuté těsto vyválejte na ploše posypané moukou na zhruba centimetrový plát. V plátu pomocí skleničky vykrojte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Předehřejte si troubu na 180 °C a mezitím pagáčky nechte pár minut kynout na plechu. Povrch pagáčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a dejte na 20 minut péct do trouby dozlatova.
Pagáče nemusíte sypat jen kmínem, můžete použít hrubou sůl, mák nebo různá semínka, třeba sezamová. Záleží jen na chuti vaší či vašich strávníků.
No teda, tohle vypadá super. Jsem si říkala, co udělat s těma škvarkama, co tu mám a teď mám jasno!
Miluju vaření a tenhle recept mě fakt zaujal. Už dlouho jsem se chystala na něco s škvarkama, takže teď je jasné, co budu dělat o víkendu!
Ty škvarkové pagáče vypadají opravdu skvěle! Možná bych zkusila experimentovat s různými druhy semínek, třeba by slunečnicová dodala zajímavou chuť.