Pokud vám kravské mléko nevyhovuje, můžete ho nahradit mléky rostlinnými. Výběr je opravdu široký.
Mléko jako takové je oblíbené u všech generací. Používá se při vaření a pečení, do ranních cereálií, do kávy i čaje. Pro mnoho lidí je však konzumace kravského mléka nepřijatelná, například kvůli alergiím nebo dietním omezením. Naštěstí existuje celá řada rostlinných alternativ.
1/ Mandlové mléko
Mandlové mléko je přirozeným zdrojem vitaminu E a dalších důležitých antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Vyrábí se z celých mandlí nebo z mandlového másla a vody. Má lehkou texturu a mírně sladkou, ořechovou chuť.
Lze jej přidat do kávy a čaje, přimíchat do smoothies nebo použít při pečení. Ve srovnání s kravským mlékem obsahuje méně než čtvrtinu kalorií a méně než polovinu tuku. Má také výrazně nižší obsah bílkovin a sacharidů.
2/ Ovesné mléko
Je přirozeně sladké, má jemnou chuť a báječně chutná s ranními cereáliemi nebo ve smoothies. Asi 250 ml ovesného mléka obsahuje zhruba 150 kalorií, 5 gramů tuku a 3 gramy bílkovin.
Je bohaté na vlákninu, především beta-glukany, které pomáhají udržovat cholesterol na správných hodnotách.
3/ Kokosové mléko
Konzumací kokosového mléka snížíte krevní tlak a zklidníte nervy. Obsahuje také vlákninu, a tak podporuje správné trávení a vylučování. Vyrábí se z vody a bílé dužiny kokosů.
Má krémovou texturu a sladkou, ale velmi jemnou kokosovou příchuť. Je vhodné do kávy, cereálií i při přípravě koláčů. Ovšem pozor, abyste ho nezaměnili s kokosovým krémem, který se prodává v plechovkách.