Jablečné muffiny z pohankové mouky provoněné skořicí a vlašskými ořechy jsou skvělou a zdravou svačinkou.
Suroviny na 12 kusů – 200 g pohankové mouky – 100 g bezlepkové mouky – 1 vejce – 50 g másla – 250 g měkkého tvarohu – 2 lžíce medu – 2 lžičky jedlé sody – ½ lžičky citronové kůry – ½ lžičky mleté skořice – mléko podle potřeby – 2 jablka – 2 hrsti vlašských ořechů
Postup
1. Smíchejte tvaroh s vejcem, rozpuštěným máslem a medem. Bezlepkovou a pohankovou mouku promíchejte s citronovou kůrou a jedlou sodu, a pak tuto sypkou směs pozvolna smíchejte s tvarohovou. Pokud je těsto moc tuhé, přidejte trošku mléka.
2. Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a promíchejte s mletou skořicí a nasekanými vlašskými ořechy.
3. Formu na muffiny vystelte papírovými košíčky nebo vymažte máslem. Na dno formiček dejte dvě lžíce těsta, pak jablečno-ořechovou směs a pak opět dejte těsto, asi do výšky tří čtvrtin. Vidličkou udělejte okrasnou spirálu.
4. Muffiny pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 25 až 30 minut.