Suroviny:
1 kg uzené šunky vcelku
500 g hladké mouky
300 ml vody
7 g čerstvého droždí
8 g soli
40 g másla
2 vejce
Postup:
V míse dobře promíchejte prosátou mouku, vodu, droždí a sůl. Přidejte změklé máslo a žloutek a vypracujte hladké těsto. To pak nechte v zakryté míse asi 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše a vyválejte na vrstvu silnou asi 2 cm. Potřete jej rozšlehaným vejcem a šunku do něj dobře zabalte. Položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby místo, kde jste těsto spojili, směřovalo dolů.
Pokud vám zbyly kousky těsta, můžete navrchu udělat nějaké ozdobné velikonoční motivy. Tady se fantazii meze nekladou.
Nakonec povrch potřete rozšlehaným vejcem a těsto na několika místech propíchejte. Pečte asi 45 minut při 200 °C, dokud kůrka nezíská pěknou zlatou barvu.
Skvělý recept z dostupných surovin můžete udělat kdykoliv a vždycky bude vypadat luxusně. Pro zvýraznění chuti můžete před zabalením do těsta potřít šunku ostřejší hořčicí.
Podávat se dá buď se špenátem, nebo i klidně se zeleným salátem, případně s křenovou omáčkou.
Zajímavé! Jsem překvapena použitím šunky v indickém receptu, ale musím uznat, že to vypadá velmi lákavě. Rozhodně vyzkouším, jsem zvědavá na tu kombinaci chutí.
No nevím, čekala bych něco méně masitého pod názvem pakoras, tohle mi přijde spíš jako nějaká naša pekařina. Ale fotka by z toho určo byla pěkná. 😅
Tak tohle zkusim, vypadá to báječně a jednoduchý! I když indové netradičně používaj šunku, ale proč ne. Já si dám místo šunky asi zelí, ať je to trochu českejší.