Příroda nám nabízí mnoho zdravých a chutných darů, které nám mohou přirozeně pomoci udržovat játra v dobré kondici. Ať už jde o zeleninu, či ovoce.
Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů našeho organismu. Čistí krev, produkují žluč, vytvářejí důležité enzymy, bílkoviny, hormony a především odstraňují toxiny. Nikdy nemají dovolenou, proto bychom jim měli věnovat náležitou péči. Jakými potravinami jim uděláte dobře?
Česnek
Velmi dobře pomáhá aktivovat enzymy v játrech, které odstraňují toxiny. Obsahuje rovněž dvě důležité látky, allicin a selen, jež podporují detoxikační proces v játrech. Stačí, když si každý den dopřejete dva stroužky česneku, ideálně v syrovém stavu.
Citrusy
Citrusové plody obsahující vysoké množství vitaminu C a také antioxidanty, které neutralizují volné radikály a detoxikují játra. Pití čerstvě vymačkané grepové, citronové nebo limetkové šťávy v dopoledních hodinách pomáhá stimulovat játra.
Zelený čaj
Pití zeleného čaje pomáhá organismu vyplavovat toxiny a usazeniny tuku. Rovněž ochraňuje játra před škodlivými účinky toxických látek, jako je třeba alkohol. Optimální dávka jsou dva až tři šálky zeleného čaje denně.
Kurkuma
Obsažená látka kurkumin pomáhá regenerovat poškozené jaterní buňky. Kurkumu můžete přidávat do pokrmů nebo jednoduše přidejte ¼ lžičky koření do sklenice teplé vody.
Mořské řasy
Jsou velmi bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek, stopových prvků a vitaminů, a tak mají mimořádně příznivé účinky na lidský organismus. Také pomáhají játrům tím, že zabraňují vstřebávání těžkých kovů do těla.
Ostropestřec
Výbornou bylinou pro očistu jater je ostropestřec mariánský, který podporuje činnost a regeneraci jater a chrání je před poškozením. Ostropestřec bývá doporučován lékaři například i při cirhóze jater.
Listová zelenina
Bez ohledu na konkrétní druh obsahuje listová zelenina chlorofyl. Ten má schopnost neutralizovat těžké kovy a chemické látky, takže působí jako unikátní detoxikační čistidlo. Zahrňte do svého jídelníčku špenát, rukolu, ledový salát či polníček.
Jeden den pro játra
Játrům je potřeba dopřát čas od času odpočinek jednodenním půstem. Tělo ale živiny dostane jinak.
Zeleninové šťávy
Během dne budete pít pouze čerstvé zeleninové šťávy, ideálně z mrkve a červené řepy. Pokud se na to necítíte, tak si pomozte jinak – třikrát denně před jídlem vypijte asi 50 ml šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžičku šťávy z černé ředkve. Účinky ucítíte během pár dní.
Skvělý článek! Překvapilo mě, kolik přírodních zdrojů může mít pozitivní vliv na naše játra. Česnek a citrusy jsou u mě na denním pořádku, ale u kurkumy jsem váhala, jak ji zařadit do jídelníčku. Teď už vím. Díky za tip!