Konzumuje se studené i teplé, můžete si ho dát k snídani i k večeři.
Na těsto:
250 g hladké mouky
120 ml mléka
30 g másla
1 vejce
1/3 droždí
1/2 lžičky soli
Na náplň:
400 g mozzarelly a balkánského sýra
2 vejce
máslo
Postup:
Mléko si zahřejte a rozdrobte do něj droží. Přidejte mouku, vejce a rozpuštěné máslo. Promíchejte. Dochuťte solí a vypracujte hladké těsto. Nechte hodinu kynout. Mozzarellu a balkán si nastrouhejte najemno. Vykynuté těsto si rozdělte na dva díly a roztáhněte ho do placky.
Do středu nasypejte sýr a okraje srolujte. Potřete máslem, pečte na 180 °C 10 minut. Poté do středu chačapuri rozklepněte vejce a pečte dalších 5 minut. Po vytažení z trouby nechte na plackách rozpustit trochu másla.
Náš tip: Koření zvané dzíra slaný koláč doladí k dokonalosti.
Recept vypadá skvěle, hned jsem si ho uložila. Mám ráda gruzínskou kuchyni a chačapuri mě nikdy nezklamalo. Myslím, že kombinace sýrů a máslová náplň musí být úžasná. A to já mám ráda. Odpovídá to přesně tomu, jak by mělo chačapuri chutnat.
Zajímavá verze chačapuri, vyzkouším. Překvapilo mě použití balkánského sýra, to by mohlo přidat zajímavou chuť. A s tou dzírou si dáte záležet, dobrý tip!
no teda, to vypadá fakt dobře! moc pečení nedám, ale tohle si musim zkusit. a to koření zní zajímavě, nikdy jsem o něm neslyšela 😀
Úžasný recept, dělala jsem chačapuri už podle několika různých receptů, ale tento vypadá skvěle. Těším se, až ho vyzkouším. Díky za tip na koření dzíra, to jsem ještě nezkoušela.