Sladký symbol Velikonoc, který nesmí na stole chybět.
Ingredience:
450 g polohrubé mouky
220 ml vlažného mléka
90 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla
50 g rozinek
30 g mandlových plátků
30 g droždí
2 vejce
1 lžička strouhané citronové kůry
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
Postup
Zadělejte kvásek. Mouku vsypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj vlijte asi 100 ml mléka. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte s částí mouky, dokud nezískáte řídké těstíčko.
Přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Jakmile vzejde, přidejte kůru, zbytek cukru, vanilkový cukr, rozinky a 1 vejce rozmíchané v másle a mléce.
Hmotu zpracujte dohladka. Těsto opět přikryjte a dejte na 1 hod nakynout. Vyklopte je na vál, lehce prohněťte a vytvarujte z něj bochánek.
Přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte 45 min kynout. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v troubě na 160 °C asi 50 min.
Příprava: 3 hod
Cena: 90 Kč
tohle musim zkusit udelat. vypadá to snadně a dobře. velikonoce bez mazance nejsou pravý velikonoce 😀
Velmi pěkný recept, srozumitelně vysvětlený. Mandlové plátky dodávají mazanci skvělou chuť i vzhled. U nás doma je to velikonoční klasika. Díky za podělení se!