Pokud sledujte novinky na gastronomické scéně, jistě jste si všimla, že v posledních měsících si získaly obrovskou popularitu tzv. New York rolls, tedy newyorské rolky.
Jedná se o moučník z plundrového těsta plněný jemným krémem a přelitý čokoládovou, pistáciovou nebo karamelovou polevou. Do téhle křupavé dobroty se zamilujete už při prvním kousnutí!
Suroviny:
120 ml vody
1 lžička sušeného droždí
1 lžíce moučkového cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
190 g másla
Na dotvoření:
150 g lískooříškového krému
80 g kvalitní čokolády
ořechy na ozdobu
Krok za krokem:
1. Do velké mísy nalijte studenou vodu, přidejte droždí a moučkový cukr a promíchejte. Poté přisypte prosátou hladkou mouku, špetku soli a 1 lžičku změklého másla. Ručním hnětačem vytvořte hladké a pružné těsto, trvá to asi 10 minut.
Tento čas opravdu dodržte, jen tak bude mít těsto tu správnou strukturu. Hotové těsto dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
2. Po hodině z něj vyválejte obdélník o rozměrech asi 30 x 50 cm. Máslo vložte mezi dva pláty pečicího papíru a válečkem ho stlačujte tak, aby vám vznikl obdélník o rozměrech zhruba 15 x 25 cm.
Ten vyjměte z papíru a položte ho na těsto. Přehněte přes něj okraje těsta, aby bylo celé zakryté. Poté ho nadvakrát přeložte a vyválejte z něho tenký plát.
3. Tento postup zopakujte ještě jednou. Poté těsto dejte na dalších 45 minut odpočinout do lednice. Jakmile bude vychlazené, vyválejte z něho obdélník o rozměrech 15 x 60 cm.
4. Zarolujte ho a vzniklou rolku nakrájejte na osm stejně velkých kusů. Plech vyložte pečicím papírem a připravte si dortové ráfky. Z vnitřní strany je vymažte máslem a položte je na plech. Do každého z nich vložte kousek těsta řezem nahoru.
5. Rolky nechte na plechu asi 1,5 hodiny kynout při pokojové teplotě. Poté je vložte do trouby předehřáté na 210 °C a pečte dozlatova. Trvá to asi 45 minut.
6. Upečené rolky nechte zcela vychladnout a poté je pomocí cukrářského sáčku naplňte lískooříškovým krémem. Na závěr je zčásti namočte v rozpuštěné čokoládě a pak je ještě posypte nahrubo nasekanými ořechy nebo lahodnými pistáciemi.
Dort Aljaška
Za oceánem ještě chvíli zůstaneme. Tento opulentní dezert pochází z New Yorku, kde vznikl v roce 1867 na oslavu připojení Aljašky k USA.
Skládá se z piškotového korpusu, na který se nanese vrstva zmrzliny a ta se ze všech stran pokryje sněhem z bílků. Ten při krátkém zapečení v troubě vytvoří opravdu zajímavé efekty!
Suroviny:
Na korpus:
80 g cukru
70 g hladké mouky
3 vejce
40 ml oleje
10 g kakaa
Na dotvoření:
350 g čokoládové zmrzliny
350 g jahodové zmrzliny
Na sníh:
3 bílky
175 g cukru krupice
1 lžička vinného octa
Jak na to?
Den předem si připravte zmrzlinový základ. Mísu o průměru dortové formy vyložte potravinářskou fólií a ve dvou vrstvách do ní dejte povolenou zmrzlinu. Každou vrstvu dobře upěchujte. Poté mísu vložte do mrazáku a nechte ji tam přes noc ztuhnout.
Druhý den připravte korpus. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a po troškách k nim přidávejte olej. Na závěr ručně přimíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem.
Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 210 °C. Pečte asi 6–8 minut dozlatova.
Následně si připravte sníh na zdobení. Bílky vyšlehejte téměř dotuha a poté k nim po troškách zapracujte cukr. A pak zašlehejte vinný ocet. Mísu se zmrzlinou vyjměte z mrazáku a překlopte ji na piškotový korpus.
Po celém povrchu ji pomocí lžíce zakryjte sněhem. Dort vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 3 minuty.
Tip!
Pokud si na to troufáte, na zapečení sněhu můžete použít také flambovací pistoli.
New York rolky jsou super nápad! Celá rodina miluje sladký, tak se pouštím do pečení. Doufám, že to dopadne tak dobře, jak to vypadá na fotkách. Držte mi palce!
Hmm, tohle musí bejt nářez! Miluju takovýhle věci, co má spoustu krému. Už jsem si všechno poznamenala, abych mohla tento víkend péct. Super návod, díky moc!
Ahoj! Jsem fakt ráda za tento članek, New York rolky vypadaj sou skvěle 😀 Ja se strašně těšim, že je zkusim udělat. Taky mám ráda experimentování s polevama, tak uvidíme.
Musím říct, že tohle vypadá dokonale! Savém městě jsem ještě neviděla, že by někdo prodával New York rolky, takže se asi pokusim o víkendu péct sama. Díky za super recept!