Suroviny:
320 g kulatozrnné rýže
1 lžička šafránu
1 malá cibule
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce olivového oleje
sůl
40 ml bílého vína
80 g parmazánu
75 g másla
Postup:
Den předem dejte šafrán do malé mističky a zalijte ho trochou vody. Uvolní tak svou chuť a aroma. Druhý den nakrájejte cibuli na co nejdrobnější kousky. Vhoďte ji do pánve do rozpáleného oleje a na nízkém plameni ji asi 5 minut opékejte.
Poté přidejte rýži a společně s cibulí ji dalších několik minut restujte, dokud zrnka nebudou téměř průsvitná. Přilijte do pánve bílé víno.
Asi po dvou minutách začněte k rýži postupně přidávat zeleninový vývar. Než přidáte další naběračku, nechte vždy tu předchozí zcela vsáknout. Jakmile bude rýže na skus, přidejte sůl a šafrán i s vodou, ve které byl namočený.
Dobře promíchejte a ještě asi 2 minuty povařte. Vypněte plamen a do rizota vmíchejte nastrouhaný parmazán a na kostičky nakrájené studené máslo.
Tip!
Rýži na rizoto před použitím neoplachujte!
Recept vyhlíží naprosto báječně! Už dlouho jsem si chtěla vyzkoušet šafránové rizoto, ale obávala jsem se, že s šafránem bude manipulace složitá. Tento postup vypadá, že bych to zvládla. Určitě vyzkouším.