Suroviny:
800 g hovězí kýty
3 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
4 mrkve
½ bulvy celeru
150 ml červeného vína
1 l hovězího vývaru
sůl
pepř
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, vložte hovězí kýtu nakrájenou na větší kostky a dobře ji ze všech stran opečte. Maso se tak zatáhne a zachová si svou šťavnatost.
Přendejte ho do pekáče a do stejné pánve vložte nadrobno nakrájený celer, mrkev a cibuli. Vše opékejte tak dlouho, než cibule zesklovatí. Poté zalijte vínem a nechte chvíli povařit.
Zhruba po pěti minutách přilijte do hrnce vývar. Jakmile dosáhne bodu varu, přelijte ho společně se zeleninou do pekáče k masu. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zakryté víkem nebo alobalem asi 3 hodiny.
Po upečení vyjměte maso a šťávu se zeleninou propasírujte na omáčku. Pokud je potřeba, osolte nebo opepřete. Podávejte s bramborovou kaší nebo s čerstvým pečivem.