Suroviny:
1 kapr
3 vejce
100 g hladké mouky
200 g panko strouhanky
2 citrony
sůl
pepř
olej na smažení
Postup:
• Asi dvoukilového kapra dobře očistěte. Nejprve mu odkrojte hlavu a ocas. Ty dejte stranou a využijte je při přípravě rybí polévky. Očištěnou část ryby nakrájejte na podkovy.
Při vedení řezu se vyhněte místům, kde jsou silnější kosti ploutve a hřbetu. Z takto připravených kusů už snadno odříznete ploutve i s kostmi, které k nim přiléhají. Hotové podkovy osušte papírovými utěrkami, osolte a opepřete.
Obalte je z obou stran v hladké mouce. V jedné misce rozšlehejte vidličkou vejce. Do druhé mísy nasypejte strouhanku. Podkovy nejprve namáčejte ve vejci a následně ve strouhance.
• Smažte je dozlatova v dostatečném množství rozpáleného oleje. Po usmažení odsajte přebytečný tuk papírovými utěrkami. Obalovaného kapra podávejte lehce zakápnutého citronem. Jako příloha se nejlépe hodí bramborový salát.
Tip!
Díky panko strouhance budou filety mnohem křupavější než s klasickou strouhankou.