Suroviny na 4 porce:
4 filety z candáta à 150 g
0,05 l panenského olivového oleje
1 snítka rozmarýnu
0,1 l suchého bílého vína
0,1 l rybího nebo zeleninového vývaru
6 lžiček hladké mouky
30 g másla
Postup:
Oloupaný a na kostky nakrájený celer dejte do hrnce, zalijte mlékem a na velmi slabém plameni (aby neztmavlo) vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vstřebá a celer se bude rozpadat.
Osolte, opepřete, přidejte pomerančovou kůru a rozmixujte. Nakonec do směsi zašlehejte olivový olej a vše uchovejte horké. Máslo promíchejte se 2 lžičkami hladké mouky dohladka. Rybí filety osolte a opepřete, zlehka obalte v mouce a přebytečnou oklepněte.
V pánvi rozehřejte olej se snítkou rozmarýnu a porce candáta na něm po obou stranách rychle zprudka opečte. Jen je obraťte, aby se maso horkem zatáhlo. Slijte olej a rybu zastříkněte vínem a vývarem. Po 5 minutách vaření vyjměte rybu a přendejte ji na ohřáté talíře.
Do šťávy dejte kašičku z másla a mouky, a za stálého míchání zahřívejte ještě minutu. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Podle chuti osolte a přelijte porce candáta. .