Jednoduchý jablečný koláč, ve kterém suroviny jednoduše skládáte na sebe a po upečení ho překlopíte.
Potřebujete:
✿ 330 g hladké mouky
✿ 200 g cukru krupice
✿ 200 g + 5 lžic másla
✿ 2 vejce
✿ 200 ml mléka
✿ 2 lžičky prášku do pečiva
✿ špetku soli
✿ 2–3 jablka
✿ 2 lžíce třtinového cukru
✿ 1 lžíci citronové šťávy
✿ 1 lžičku skořice
1. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V dortové formě nechte rozpustit 5 lžic másla a pak máslo rozetřete po celé ploše dna.
Posypejte třtinovým cukrem, naskládejte plátky jablek, pokapejte je citronovou šťávou a posypejte skořicí.
2. Ze zbylého másla, vajec a cukru vyšlehejte světlou pěnu. Do pěny zašlehejte, nebo zapracujte vařečkou, střídavě hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl a mléko, až vznikne těsto. To vyklopte na jablka a rozetřete po celé ploše.
3. Pečte při 180 °C asi 40 minut. Po upečení nechte koláč asi 10 minut vychladnout a překlopte ho na tác. Nechte zcela vychladnout, až potom krájejte.