Jablka patří také ke klasickým podzimním plodům. Dají se zpracovat na kompoty, mošty, calvados… nebo jako výborný džem.
Potřebujete:
✿ 2 kg jablek
✿ 1 kg cukru
✿ 6 hřebíčků
✿ 1 vanilkový lusk
✿ 1 celou skořici
✿ 1 sáček ovocného pektinu
1. Jablka omyjte a rozdělte na dvě stejné části. Jednu část nakrájejte na malé kostičky včetně slupek a jádřinců, druhou oloupejte, zbavte jádřinců a pak také nakrájejte na malé kostičky.
2. Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dejte do hrnce, podlijte vodou, přiveďte k varu a duste několik minut doměkka. Po vychladnutí je propasírujte přes sítko do hladké kaše.
3. Druhou část jablek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a přidejte k propasírované jablečné kaši. Přidejte koření, vanilku, cukr, ovocný pektin a svařte do husté hmoty.
Vyjměte koření, ještě horkou směs plňte do sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.