Tenhle džem ze zralých hrušek ozvláštněný lahodnou chutí karamelu si prostě zamilujete.
Potřebujete:
✿ 1 g hrušek
✿ 300 g cukru
✿ 1 sáček ovocného pektinu
✿ 300 ml hruškového moštu nebo džusu
✿ 2 citrony
1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nakrájejte je na malé kostičky. 200 g cukru vsypejte do hrnce se silnějším dnem a lehce ho pokropte vodou tak, aby byl mokrý, ale neplaval v ní. Při mírné teplotě ho velmi pozvolna nechte rozpustit.
2. Dávejte pozor, aby se karamel nezačal připalovat. Když začne zlátnout a lehce probublávat, odstavte ho z tepla, vsypejte do něj nakrájené hrušky a promíchejte.
Vraťte hrnec na plamen, zalijte moštem a nechte pár minut povařit, dokud se hrušky nerozvaří.
3. Přidejte šťávu z citronů. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a přisypejte k džemu, promíchejte a nechte 5 minut povařit. Ještě horký džem plňte do sklenic, zavíčkujte je a otočte na chvíli dnem vzhůru.