Krémová konzistence s kousky hub vás dostane.
Ingredience: na 4 porce
● 1 kg lesních hub
● 250 g kulatozrnné rýže
● 750 ml zeleninového vývaru
● 1 větší cibule
● 4 stroužky česneku
● 4 lžíce másla
● 1 lžíce citronové šťávy
● 150 g parmazánu
● sůl
● čerstvě umletý pepř
Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nadrobno, česnek nasekejte. V kastrolu rozehřejte 3 lžíce másla. Přidejte cibuli a česnek a poduste doměkka. Přisypte rýži a důkladně ji promíchejte s máslem s cibulí.
Přilijte 500 ml vývaru, osolte, opepřete, snižte plamen a nechte probublávat 15 min.
Když se tekutiny odpařují příliš rychle, přilijte zbylý vývar. Na pánvi rozpusťte zbylé máslo a orestujte na něm houby. Až pustí šťávu, nechte je pod pokličkou za občasného míchání dusit na malém plameni. Když jsou měkké, osolte je, opepřete a dochuťte citronem.
Houby vmíchejte k rýži. Přidejte polovinu nastrouhaného parmazánu a promíchejte. Nechte pod pokličkou ještě 10 min dusit a poté hned podávejte. Před podáváním rizoto posypte zbývajícím parmazánem. Můžete je ozdobit bylinkami.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 90 Kč