Typická zapečená řecká musaka je sice trochu složitější na přípravu, ale chutná výtečně – kouzlo chuti tkví v surovinách a koření.
Potřebujete:
✿ 300 g mletého hovězího masa
✿ 2 cibule
✿ 3 stroužky česneku
✿ 2 lilky
✿ 5 brambor
✿ 1 plechovku rajčat
✿ olivový olej
✿ sůl, pepř
✿ římský kmín
✿ mletou skořici
✿ 2 lžičky oregana
✿ 30 g tvrdého sýru
✿ 2 lžíce másla
✿ 2 lžíce hladké mouky
✿ 100 ml mléka
✿ 100 ml smetany
1. Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte maso.Pak koření a prolisovaný česnek. Přidejte rajčata, osolte, trochu podlijte. Nechte na mírném ohni asi půl hodiny probublávat.
2. Brambory oškrábejte a nakrájejte na plátky, lilek na 1cm plátky, osolte je a zapečte v troubě při 180 °C na 20 min. Pekáček vytřete olejem a vrstvěte brambory, masovou směs a lilky. Zakončete vrstvou brambor.
3. Pečte 45 minut při 170 °C. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte mouku, vznikne jíška. Zalijte mlékem a smetanou, nechte projít varem. Přidejte nastrouhaný sýr. Musaku zalijte bešamelem a dopečte při 200 °C 20 minut.