Kdo by odolal perfektně opečenému kolenu s pivní marinádou?
Suroviny:
1–2 vepřová kolena
sůl
½ litru světlého piva
Na marinádu:
200 ml piva
2 lžíce třtinového cukru
kousek čerstvého zázvoru
4 lžíce ostrého kečupu
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce dijonské hořčice
4 stroužky česneku
Postup:
Zázvor nakrájejte na tenké proužky, česnek oloupejte a prolisujte. V kastrůlku zahřejte pivo s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte česnek, zázvor a pár minut vařte. Do marinády přidejte kečup, hořčici a sójovou omáčku.
Promíchejte a vařte dalších 5 minut. Koleno nařízeněte až ke kosti a nařezejte ho i po celém jeho obvodu. Osolte ho a potřete marinádou. Nechte marinovat 24 hodin. Koleno přendejte do pekáče, podlijte pivem a pečte na 220 °C zhruba 20 minut.
Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte další 2–3 hodiny. Nezapomeňte koleno občas podlít, buď výpekem, nebo ještě trochou piva.