Nenechte s mýlit názvem stracciatella (čte se: stračatela), nejde o zmrzlinu ani jogurt, ale o výtečnou polévku se „střapatým“ vajíčkem…
Potřebujete:
✿ 1 l kuřecího vývaru
✿ 4 vejce
✿ hrst hladkolisté petrželky
✿ 80 g parmazánu
✿ špetku muškátového oříšku
✿ 1 lžičku citronové kůry
✿ sůl
1. Vývar přiveďte k varu a pak teplotu snižte, aby jen lehce vřel. Je-li třeba, lehce ho osolte. Parmazán nastrouhejte najemno.
2. V misce prošlehejte vejce s nastrouhaným parmezánem. Směs pomalu vlévejte (třeba přes vidličku) do bublající polévky a míchejte, aby se vytvořily jemné provázky.
3. Před podáváním dochuťte polévku muškátovým oříškem a posypejte nadrobno nasekanou petrželkou, citronovou kůrou a zamíchejte. Polévce citronová kůra dodá zvlášť v létě úžasnou svěžest. Podávejte s pečivem.