Suroviny:
350 g borůvek
250 ml mléka
1 lžička cukru krupice
1/2 kostky droždí
500 g hrubé mouky
sůl
1 vejce
3 lžíce cukru moučky
100 g másla
Postup:
Z trošky vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji se špetkou soli. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce. K mouce přilijte kvásek, vše zalijte mlékem s vejcem a zadělejte na tužší, nelepivé těsto. To nechte zakryté utěrkou kynout necelou hodinu.
Borůvky omyjte a osušte. Těsto rozválejte na pomoučněném vále na plát, nakrájejte ho na čtverce, ty poklaďte borůvkami, dobře zabalte a nechte ještě 10 minut kynout.
Vykynuté knedlíky vařte v mírně osolené vodě pod poklicí asi pět minut, pak je obraťte a vařte ještě asi 4 minuty bez poklice. Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby odešla pára a nesrazily se. Před podáváním knedlíky omastěte ropuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.
Tip!
Stejným způsobem můžete připravit i povidlové knedlíky. Ty chutnají skvěle posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.