Suroviny:
1 střední cuketa
1 balení listového těsta
250 g sýru ricotta
1 vejce do náplně + 1 vejce na pomazání těsta
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce strouhaného tvrdého sýra na posypání (parmazán, grana padano)
1 lžička bazalky
½ lžičky tymiánu
½ lžičky sušeného česneku
sůl
hrubě mletý černý pepř
olivový olej
Postup:
Nejdříve si připravte náplň. Sýr ricotta si promíchejte s vejcem, solí, pepřem a 1 lžící citronové šťávy. Přidejte česnek, bazalku, tymián a osolte.
Listové těsto si rozviňte (či rozválejte natenko) a sýrovou náplň rovnoměrně rozetřete od středu koláče k jeho okraji, kde nechte volné asi 2 cm na přeložení.
Následně zdobte omytou cuketou nakrájenou na 2 mm tenké plátky. Ty skládejte na sýrovou náplň přes sebe do kruhů. Postupujte od kraje směrem ke středu.
Nakonec volné okraje koláče přehněte přes náplň a vytvořený okraj potřete rozšlehaným vajíčkem. Koláč ještě lehce zakápněte olivovým olejem, opepřete hrubě mletým pepřem a posypte strouhaným tvrdým sýrem.
Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C (dolní i horní ohřev) 30–35 minut s plechem ve spodní třetině trouby, aby se propekl i spodek koláče. Okraje cuketového koláče by měly krásně zezlátnout.
Tento koláč je skvělý teplý i studený, a protože jeho příprava není náročná ani na čas, ani na suroviny, můžete jej rychle připravit i pro neohlášenou návštěvu. Uvidíte, že jí bude chutnat.
Tento koláč s oblibou připravují Francouzi. Až budete vybírat cuketu, měla by být zralá, mít lesklý povrch a na omak tvrdá. Nejlépe chutnají plody, které měří do 25 centimetrů.