Výborný ostružinový džem jemně provoněný rumem vás určitě nadchne. Pokud ho chcete mít pro děti, rum samozřejmě vynechte.
Potřebujete:
✿ 1 kg ostružin
✿ 500 g cukru krystal
✿ 1 želírovací cukr 2:1
✿ 1 lžičku kyseliny citronové ✿ 1 lžíci rumu (můžete vynechat)
1. Ostružiny opláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Nasypejte je do hrnce a za občasného mícháni přiveďte pozvolna k varu. Až se ostružiny rozvaří, šťouchadlem je trochu rozmačkejte.
2. Smíchejte 2 lžíce cukru s želírovacím cukrem a přidejte k ostružinám. Promíchejte, 5 minut povařte, pak přidejte zbývající cukr a povařte ještě 2 minuty.
3. Stáhněte plamen a vmíchejte do ostružinové směsi kyselinu citronovou a rum. Takto hotový džem naplňte do čistých zavařovacích sklenic, dobře jim otřete hrdla, zavíčkujte a sterilujte 15 minut při 85 °C.