Jde o nejdokonalejší způsob, jak chřest podávat a vychutnat si ho.
Ingredience: 4 porce
● 1 svazek bílého chřestu
● 1 svazek zeleného chřestu
● 600 g vařených brambor
● 200 g šunky podle chuti
Na holandskou omáčku:
● 150 g másla
● 2 žloutky
● ½ lžíce vody
● 1 lžíce citronové šťávy
● sůl
● pepř
Postup:
Z bílého chřestu odkrojte tvrdé konce a poté ho oloupejte. Ze zeleného pouze odkrojte konce, není nutné ho loupat. Bílý chřest povařte asi 5 min v osolené vodě. Zelený vařte jen minutu. Máslo dejte do rendlíku a nechte rozpustit. Teplota by měla být asi 100 °C. Připravte omáčku.
Do nádoby k tyčovému mixéru dejte šťávu, vodu, žloutky a trochu soli i pepře. Na dno nádoby dejte hlavici mixéru, zapněte a žloutky rozmixujte. Pak tenkým pramínkem postupně zašlehejte rozpuštěné máslo. S hlavicí projeďte nahoru a dolů.
Zbytečně dlouho ale omáčku nešlehejte. Změnu konzistence poznáte dle barvy, omáčka zesvětlá a zhoustne. Poté ji osolte, opepřete a případně dochuťte citronovou šťávou. Na talíře rozdělte brambory, chřest, přidejte šunku a přelejte omáčkou.
Příprava: 50 min
Cena za 1 porci: 50 Kč